dimarts, 3 de novembre del 2009

La moneda social tarragonina

La ciutat de Tarragona compta amb una nova moneda social i complementària de l'euro, l’eco, nom amb el que em vaig inspirar per titular aquest blog. Aquesta moneda planteja un model econòmic diferent al convencional. Eco Tarragona ha pogut parlar amb el coordinador de la Xarxa Eco, entitat que s’ha encarregat de tirar endavant aquest projecte, Sebastián Corrandi, i ens ha explicat que “el sistema monetari convencional té algunes limitacions, ja que ofereix uns beneficis per cobrir parts de l’economia però deixa de banda algunes necessitats socials”.

“La moneda social busca cobrir o facilitar un mitjà d’intercanvi entre diferents establiments de la ciutat i també permet dur a terme certes activitats que l’economia convencional deixa de banda”, ha destacat Corrandi. Per exemple, els Eco permetran dinamitzar alguns sectors que l’euro tendeix a marginar com, per exemple, classes de repàs, cursos d’idiomes, cursos de cuina o fer de cangur, entre d’altres. “En temps de crisi econòmica la gent estalvia i es guarda els euros per cobrir altres tipus de despeses. Amb els Eco s’obre aquesta altra vessant”, ha explicat Sebastián Corrandi.

El passat dilluns dia 26 d’octubre, els bitllets van sortir de la impremta. Se n’han creat dos, el d’un eco i el de cinc, i tenen el mateix valor que l’euro. Totes aquelles persones que vulguin tenir aquesta moneda social, poden canviar els seus euros a qualsevol establiment que formi part de la xarxa i es donarà un 20% més de canvi en ecos o, també poden associar-se a la Xarxa Eco pagant 10 euros i es tornaran 20 ecos a canvi.

Una trentena de comerços de la ciutat s’han unit a aquesta xarxa. Cada establiment decideix quin percentatge dels seus serveis permeten que es pagui amb ecos. En total, la setmana passada es van distribuir al voltant d’uns 9.000 ecos a raó de 300 per a cada establiment, perquè es pugui provar la moneda. Corrandi ens ha comentat que “si abans que acabi l’any la iniciativa funciona, crearem, a partir de gener, bitllets de 10 i de 20 ecos”.

En definitiva, l’economia es fonamenta en la competència com a principal valor. En canvi, l’objectiu dels eco és que les persones construeixin una confiança mútua i col·laborin per construir alternatives econòmiques que beneficiïn a la comunitat. A més, els eco contribueixen a la fidelització dels clients, ja que la moneda només pot circular entre els establiments que formen part de la xarxa. Caldrà esperar unes setmanes per comprovar si aquesta iniciativa funciona o per contra es converteix en una utopia.

Per més informació consulteu el web de la Xarxa Eco.

3 comentaris:

  1. No acabo d'entendre com funciona això de l'ECO. Estaria bé saber quins establiments s'hi han adherit, i els serveis que presten amb Ecos (exemplificant-ho es veuria més clar). A més, la web de la Xarxa Eco no és gaire clara...

    Suposo que és un projecte que s'ha de veure com funciona per fer-ne valoracions... Espero que ens continuis informant Gerard!

    ResponElimina
  2. Hola Alba, la veritat és que és una mica complicat el tema. Ahir vaig aconseguir el llistat d'establiments que tindran ecos i en vaig anar a veure alguns i la cosa està molt "verda" encara. Haurem d'esperar algunes setmanes a veure què passa!

    ResponElimina
  3. Hola Gerard, m'agradat trobar el teu blog!

    L'ECO necessita la implicació de la gent, per això es presentarà en societat a la Fira del Consum Responsable el 12 de desembre a la Rambla Nova de Tarragona.

    Durant el novembre l'ECO s'està provant com sistema d'intercanvi, tot i que qui té ECOs ja els pot utilitzar.

    Més de 60 productes i serveis ja es poden aconseguir amb ECOs a tan sols dues setmanes de la seva aparició. Podeu veure la llista a www.xarxaeco.org

    Ahir vaig arreglar l'ordinador d'una socia de la Xarxa i he cobrat en ECOs que Avui he fet servir els ECOs per comprar verdura ecològica. Al restaurant La Corriola, on treballo a la cuina, es pot pagar amb ECOs. La idea es simplificar una mica el sistema cap al 2010.

    Potser el més interessant és apuntar-se a intercanviar sense diners a la Xarxa d'Intercanvi, amb 14000 usuaris en tot el món. Es pot "pagar" cada intercanvi en ECOs, o sigui sense diner bancari, per internet, pel mòbil i amb bitllets un munt de coses. Quan tens saldo positiu el pots treure en bitllets d'ECO, una altra manera d'obtenir-los.

    Ahir hi va haver a La Corriola una reunió a nivell Catalunya per acordar la interoperabilitat de totes les monedes y grups d'intercanvi catalans. Tot i que en principi pot costar una mica que la gent s'hi involucri, el futur promet.

    Salut!

    ResponElimina