dimarts, 10 de novembre del 2009

Fum privat

Fa unes setmanes que el govern de l’Estat ha fixat una data límit per acabar amb el fum del tabac als locals públics el 2012, com a màxim. La Ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, s’ha compromès a reformar la llei del tabac aquesta legislatura per prohibir fumar a tots els locals d’oci, bars i restaurants.

La principal causa d’aquest enduriment de la llei ha estat per la constatació que el tabaquisme passiu és un verdader problema de salut pública. Segons un estudi de l’Institut Català d’Oncologia, es podrien evitar 1.000 morts a l’any en el sector de l’hostaleria. Per aquest motiu, la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, ha recolzat el canvi de la llei per raons de salut laboral dels treballadors d’aquests establiments.

Si enfoquem, però, aquesta modificació des de la vessant més econòmica ens podem preguntar: aquest enduriment de la llei farà disminuir l’afluència de gent als locals d’oci, bars i restaurants? Eco Tarragona ha pogut parlar amb Quintín Quinsac, president de l’Associació de Restaurants de la Part Alta de Tarragona.

Quinsac ens ha explicat que “em sembla bé aquesta modificació, ja que fins ara tots els treballadors d’Espanya tenien dret a treballar sense fum menys els cambrers”. Per altra banda, però, ha destacat que “no em sembla correcte que es modifiqui ara, perquè des del 2006 hi ha molts d’aquests establiments que van fer una inversió per habilitar una zona per a fumadors”. Per Quintín, quan es va crear la llei el 2006 ja s'hauria d’haver prohibit fumar als locals d’oci, bars i restaurants.

Cal recordar que l’1 de gener de 2006 va entrar en vigor la Llei 28/2005, de 26 de desembre, de mesures sanitàries enfront al tabaquisme i reguladora de les vendes, el subministrament, el consum i la publicitat dels productes del tabac. Aquesta llei establia que els propietaris dels locals d’oci, bars i restaurants podien escollir si al seu establiment es podia fumar o no, amb la matisació que si el local era superior a 100 metres quadrats i es permetia fumar, s’havia d’habilitar una zona per a fumadors i una per a no fumadors.

Davant la possible preocupació de perdre clients pel fet de no poder fumar, el president de l’Associació de Restaurants de la Part Alta ha comentat que “pot ser que al principi la gent es quedi a casa, però a la llarga s’hi hauran d’acostumar, ja que no es podrà fumar enlloc”. En definitiva, haurem d’esperar per veure com quedarà definida la nova llei, però sembla que el fumar només formarà part de l’àmbit privat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada