dilluns, 12 d’octubre del 2009

1, 2, 3 Fu-sió!


Si els de la nostra generació vam quedar tips de veure com en Son Goten i en Trunks es fusionaven a la mítica sèrie d’anime ‘Bola de Drac’, ara ho estem tornant a reviure, però a la vida real, a través de les fusions entre entitats financeres de Catalunya. Primer vam sentir a parlar de la fusió entre les caixes Sabadell, Terrassa, Manlleu i Girona i, a partir del mes de setembre, es va començar a parlar d’una possible segona fusió entre caixes que inclouria les de Catalunya, Manresa i, la nostra, Caixa Tarragona.

Al llarg d’aquestes últimes setmanes hem pogut llegir moltes informacions a la premsa catalana respecte aquesta segona fusió. Per exemple, en un article d’El Periódico se’ns explica que l’objectiu de la negociació entre les tres caixes –Catalunya, Manresa i Tarragona- és el d'aconseguir un “projecte sòlid i únic”. D’aquesta manera, la segona fusió es diferencia de la primera, perquè en la unió de caixes de la Catalunya central –Sabadell, Terrassa, Manlleu i Girona- es pretén preservar la diversitat de les entitats als territoris històrics en què actuen, és a dir, mantindran els noms i, des de fora, no es notarà la diferència.

En canvi, el projecte que afecta a l’entitat tarragonina suposa una unió en el sentit més ampli de la paraula, és a dir, apareixerà una nova caixa única, i el que quedarà d’aquestes tres entitats financeres serà la representació que tindran dins del consell de la nova entitat. A més, ha estat en aquest punt, el de la representació de cadascuna, on hi ha hagut una certa fricció i ha fet retrocedir a Caixa Tarragona. El diari Avui publicava el passat 2 d’octubre que les tres caixes havien arribat a un acord pel que fa al repartiment de poder.

Així, a Caixa Catalunya, que pel volum d’actius que té li correspondria un 77% de representació als òrgans de govern, rebaixarà aquesta proporció fins a un 50% o 60% i, d’aquesta manera, Caixa Tarragona pugui tenir entre un 25% i un 30%, quan li pertocaria al voltant d’un 15%, i, Caixa Manresa podria tenir entre un 15% i un 20%, quan el seu pes real és del 8%. Aquest pacte fa més ferma la fusió, que es preveu imminent. Possiblement, aquest dimarts dia 13 d’octubre es podrien reunir els consells d’administració per prendre una determinació.

El resultat de la fusió

La fusió de les tres caixes permetrà constituir una entitat d’estalvi que tindrà una dimensió de 81.606 milions d’euros en actius i, així es convertirà en la segona caixa d’estalvi de Catalunya, per darrere de ‘la Caixa’, i la quarta de tot l’Estat espanyol. Aquesta, podríem dir que és la part positiva. La part no tan positiva és que amb la fusió hi haurà uns superposició d’oficines i, per tant, algunes hauran de tancar amb la conseqüent retallada de plantilla. S’ha publicat que la fusió comportarà uns 1.000 llocs de treball menys. Sorprenentment, el Sindicat d’Empleats de Caixa Tarragona (SECT) ha recolzat la fusió, tot i saber que hi haurà acomiadaments.

Un altre aspecte a destacar és el nom de la futura caixa d’estalvis. Tots podríem pensar que dir-se Caixa Catalunya seria el més lògic, ja que serà una entitat important a tot el territori. Doncs això sembla que no serà així, ja que des de Caixa Catalunya se’ns diu que la seva marca “està deteriorada” i es vol aprofitar la fusió per canviar de nom. El Govern català també treu importància al nom de la futura entitat.

1 comentari:

  1. Ostres, doncs jo tinc curiositat pel nou nom de la fusió de caixes... Com a estudiant de publicitat, tinc curiositat pel naming, la nova imatge corporativa i tot plegat. Però suposo que això serà la última de les seues preocupacions! xDD

    Esperem noves actualitzacions! ;D

    ResponElimina